بسم الله الرحمن الرحیم
حضرت آیت الله دیباجی اصفهانی
سلام علیکم
در هواپیما بعضا یازده ساعت بلا توقف پرواز دارم. نمازهایم را به چه جهت بخوانم باتوجه به اینکه اولا هواپیما تغییر جهت دارد و مثل زمین ثابت نیست و ثانیا کعبه روی زمین قرار دارد و ما در آسمان؟
پاسخ معظم له
بسمه تعالی
بعد التحیه و السلام
- اگر وقت نماز وسعت دارد، نمازش را بعد از پیاده شدن (از هواپیما، کشتی، ماشین، قطار و…) بخواند. و اگر وقت وسعت ندارد، سعی کند با سائر شرائط، رو به قبله نماز بخواند؛ و اگر نمیتواند به قبله علم پیدا کند، به طرفی که مظنه دارد یا احتمال میدهد نماز بخواند. در صورت جهل، انحراف از قبله تا یمین و یسار یعنی راست و چپ نمازگزار (تا قبل از ۹۰ درجه -یک چهارم دائره-) مانعی ندارد. و بهتر است بعداً نمازش را قضا نماید.
- شیخ طوسی رحمهالله به اسناد خود از عبدالله بن سنان از امام صادق صلواتاللهعلیه نقل میکند: شخصی از امام سلاماللهعلیه سؤال کرد که نماز عصرم را بالای کوه ابوقُبیس خواندم با اینکه کعبه پایین بود و من بر قله کوه، آیا مُجزی است؟ قال علیه السلام: نعم، أنّها قبله من موضعها الی السماء. امام علیه السلام فرمودند: بله، کعبه از زمین تا آسمان قبله است.[۱] و مرحوم صدوق روایتی از امام صادق صلواتاللهعلیه نقل میکند که آن حضرت فرمودند: أساس البیت من الأرض السابعه السفلی الی الأرض السابعه العلیا (الی السماء السابعه العلیا) یعنی خانه کعبه (قبله) از طبقه هفتم زمین تا طبقه هفتم آسمان است.[۲] بنابراین نماز در هواپیما هم باید رو به قبله باشد. و الله العالم.
و السلام علیکم و رحمه الله و برکاته
سید محمد تقی دیباجی اصفهانی
[۱] . الوسائل، ج۴، ص۳۳۹، ب۱۸ من ابواب القبله، ح۱٫
[۲] . مستند الشیعه، ج۴، ص۱۶۱٫
بازدیدها: ۸