اللَّهُمَّ کُنْ لِوَلِیِّکَ الحُجَةِ بنِ الحَسَن صَلَواتُکَ علَیهِ و عَلی آبائِهِ فِی هَذِهِ السَّاعَةِ وَ فِی کُلِّ سَاعَةٍ وَلِیّاً وَ حَافِظاً وَ قَائِداً وَ نَاصِراً وَ دَلِیلًا وَ عَیْناً حَتَّى تُسْکِنَهُ أَرْضَکَ طَوْعاً وَ تُمَتعَهُ فِیهَا طَوِیلا
خانه » اخبار » مستثنیات غیبت

مستثنیات غیبت

بسمه تعالی

حضرت آیت الله دیباجی اصفهانی

سلام علیکم

من هر  روز به گناه غیبت  می کنم و واقعا از خودم خسته شدم

راه حلی بفرمایید تا این گناه را کنار بگذارم؟

اگر از پشت سر کسانی غیبت کردم آیا باید یکی یکی از آنها طلب حلالیت کنم ؟

شنیدم بعضی غیبت ها اشکال نداره آیا در اسلام چنین جیزیی وجود دارد؟

 

 

پاسخ معظم له

بسم الله الرحمن الرحیم

 

بعد التحیه والسلام

غیبت یکی از گناهان کبیره است که خداوند آن را نهی فرموده و فرموده :{ولا یغتب بعضکم بعضا}[۱] نباید غیبت کنید .

پیامبر صلی الله علیه و آله در تعریف غیبت فرموده :«ذِکرکَ اخاک بما یَکرهُه » [۲]یعنی غیبت آن است که در غیاب و نبودن مؤمن یا مؤمنه چیزی از عیوب و نقائص یا اسرار و صفات او را ذکر کنی که او از ذکر این صفات اکراه دارد و ناراحت میشود .

پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله فرموده «من اغتاب مسلما او مسلمه لم یُقبل الله صلاته و لا صیامه اربعین صباحاً الا ان یغفر صاحبه» [۳] هر کس غیبت مسلمان یا زن مسلمان را کند خداوند روزه و نمازش را تا چهل روز شبانه روز قبول نمی کند مگر صاحب غیبت او را ببخشد .

کفاره غیبت از جهت آنکه نهی خداوند را امتثال نکرده استغفار است و از جهت آنکه حق یک مسلمانی را ضایع نموده استحلال است باید طلب حلیت کند تا آن شخص مُغتاب (غیبت شده ) راضی شود . و اگر استحلال (طلب حلیت ) سبب ناراحتی و فساد و دشمنی و کینه ورزی شود او را دعا کند «اللهم اغفر لمن اِغتبتهاللهم اغفر لمن سمعت غیبته » بارالها آن غیبت شده را بیامرز بارالها آن شخصی که من غیبت او را شنیدم بیامرز .

البته در مواردی غیبت حرمت ندارد و استثناء شده است مثل اینکه ۱- مخاطب شما این صفت را از آن شخص میداند واطلاع دارد ۲- آن شخص نزد مخاطب مجهول باشد ۳- در مقام مشورت ۴- در مقام تظلم و دادخواهی مظلوم از ظالم ۵- اگر کسی مقاله یا کتاب فاسده باطل نوشت ۶- اگر کسی علناً گناه میکند .[۴]والله العالم

والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

سید محمد تقی دیباجی اصفهانی

[۱] سوره مبارکه حجرات آیه ۱۲

[۲] وسائل الشیعه ج ۸ ص ۵۹۸ ب ۱۵۱ من احکام العسره

[۳]  مستدرک الوسائل ج ۹ ص ۱۲۲ ب ۱۳۲ ح ۳۴

[۴] جهت دسترسی به موارد بیشتر مستثنیات غیبت به معراج السعاده مرحوم نراقی ره مراجعه شود

بازدیدها: ۲

جوابی بنویسید

ایمیل شما نشر نخواهد شدخانه های ضروری نشانه گذاری شده است. *

*